Opvoeding en ontwikkeling

WAT

Hoewel het ouderschap vaak als één van de meest zalige en dankbare ondernemingen in het leven wordt beschouwd, kan het tegelijkertijd erg stressvol en uitdagend zijn. Zo blijkt uit recent onderzoek dat 1 op 12 ouders in België lijdt aan 'parentale burn-out'. Parentale burn-out komt voort uit een langdurige blootstelling aan opvoedingsstress en wordt gekenmerkt door intense uitputting in de ouderrol, emotionele afstand tegenover het kind en een gevoel van tekortschieten als ouder. Verschillende studies toonden reeds aan dat een parentale burn-out nefaste gevolgen met zich meebrengt voor zowel de ouder, het koppel als voor het kind.

WAAROM

Ondanks de groeiende interesse in parentale burn-out bij ouders in de algemene populatie, is er nog nauwelijks onderzoek naar parentale burn-out bij ouders van kinderen met een beperking, zoals een autismespectrumstoornis (ASS) of cerebrale parese (CP). Aangezien het ouderschap bij deze ouders gepaard gaat met meer en specifieke uitdagingen, lopen deze ouders wellicht een verhoogd risico om gevoelens van parentale burn-out te ontwikkelen. Dit onderzoek bestudeert in welke mate ouders van kinderen met ASS of CP gevoelens van parentale burn-out ervaren en onderzoekt de ouder-, kind-, en contextfactoren die er doorheen de tijd voor zorgen dat de balans van opvoedingsstress naar parentale burn-out overhelt.

Met de resultaten van dit onderzoek wordt actief toegewerkt naar de herkenning van deze parentale burn-out gevoelens in de praktijk en wordt het pad geëffend naar vroegere detectie en preventie. Bovendien zal dit onderzoek ook sleutels ontwikkelen voor een betere ouderondersteuning en meer op maat gemaakte interventies om het welzijn van deze gezinnen te bevorderen. Zo zal het identificeren van factoren die ouders kunnen beschermen tegen parentale burn-out ons in staat stellen om specifieke doelwitten voor ouder- en gezinsondersteuning te formuleren. Daarnaast zullen vanuit dit onderzoek ook aanbevelingen kunnen worden gedestilleerd voor het beleid, zodat we niet alleen op micro- en mesoniveau, maar ook op macroniveau bijdragen aan het ouderlijk welbevinden bij deze ouderpopulatie.

Wenst u meer informatie, heeft u vragen, of bent u benieuwd naar de resultaten van dit onderzoek? Neem dan gerust een kijkje op deze website: www.opvoedingontwikkeling.be en neem vrijblijvend contact met ons op!